Szkło miarowe produkowane jest w różnych klasach dokładności, zazwyczaj jest to klasa A i B. Klasy te określają dokładność z jaką możemy odmierzyć daną objętość. Klasa A zapewnia dwukrotnie wyższą precyzję niż klasa B, co bezpośrednio wpływa na dokładność uzyskiwanych pomiarów.
Chromatografia jest jedną z najczęstszych technik analitycznych w różnych branżach, w tym farmaceutycznej, biotechnologicznej, naukach o środowisku oraz w żywności. Wybór właściwych vialek chromatograficznych jest kluczowy dla uzyskiwania prawidłowych i powtarzalnych wyników. W tym artykule przedstawiliśmy najczęściej wybierane fiolki chromatograficzne na rynku, ich zastosowania i wskazówki, które umożliwiają wybór odpowiedniego produktu w aplikacji.
Fiolki szklane do chromatografii są kluczowe w laboratoriach, a ich jakość wpływa na dokładność wyników eksperymentów. Oto najważniejsze informacje dotyczące ich okresu przydatności do użycia oraz zalecenia dotyczące przechowywania: